Demokratin, mångfald, frihet, välfärd enligt America Vera-Zavala. Kommunism eller anti-kommunism?

America Vera-Zavala

Vad är vänster?

Det väl ingen som förvånas över kommunisternas högljudda stöd till Saddam Husseins socialistiska Baath-parti. Åtminstone ingen som känner till kommunisternas stöd till nationalsocialismen.

Till dem som allra ivrigast ropar slagord hör kommunisten America Vera-Zavala. Hon anser att ockupationen av Irak är orättfärdig och att irakerna har rätt att göra motstånd. Hon har naturligtvis sin fulla rätt att tycka vad hon vill. Ockupationen av Irak, en besegrad utrikespolitiskt aggresiv stat, är lika rättfärdig eller orättfärdig som ockupationen av Tyskland efter andra världskriget.
Eller mer så. Nazisterna gav upp så det fanns egentligen ingen orsak att stanna; saddamisterna fortsätter med sin terror. Ockupationen av Tyskland och Irak är inte som nazisternas ockupation av Frankrike och Norge. Mördare är inte samma sak som offer.

Efter det andra världskriget försökte nazisterna organisera en guerillastyrka mot ockupationsmakterna, de så kallade Varulvarna. Kanske skulle man kunna kalla dem som stred mot amerikanska ockupationsmakter för frihetskämpar. Jag tycker det ordet är alltför positivt laddat för sådana företeelser som nazisternas varulvar och nutidens saddamister och talibanister. Jag kan inte se något skäl att kalla dem som angriper civila mål något annat än terrorister.

Visst finns det skäl att kritisera Israels politik mot palestinierna. Visst finns det skäl att kritisera USAs stöd till Israel. Att höra talibanister, saddamister och dagens terrorister klaga över Israels politik mot muslimer känns lika bisarrt som det vore att höra Hitler klaga över hur andra behandlade judar. De som verkligen ägnar sig åt mord på muslimer i stor skala är andra muslimer. Jämfört med dem är israelerna rena amatörer.

Americas inlägg är en polemik mot en annan som hon tycker inte vet vad vänster är. För att segra använder hon ett klassiskt vänstergrepp, hon förbinder sin motsåndare med kapitalisterna. Liksom Stalin "bevisade" att nazistera i verkligheten var en sorts kapitalister, liksom Hitler "bevisade" att kommunisterna och det internationella kapitalet i verkligheten var olika grenar av den judiska världs-konspirationen, på samma sätt "bevisar" America att hennes motståndare i verkligheten är liberal.
Han är nämligen varken marxist, socialist eller kollektivist, något man enligt Amerika måste vara för att få kalla sig vänster.

Hon är faktiskt riktigt bra på att argumentera. Åtminstone för att vara marxist. Speciellt älskar jag det här, jag citerar direkt för att ingen skall missa nyanserna:
"Självklart anser jag att det ur alla synpunkter är förkastligt att attackera Röda Korset / Röda Halvmånen. Att jag vägrade ta avstånd från attackerna mot Röda Korset / Röda Halvmånen innebär att jag vägrade ta avstånd, inget annat."
Att säga att något ur alla synpunkter är förkastligt är ett sätt att ta (mycket kraftfullt) avstånd från något. Så vad hon säger är följande:
Självklart tar jag avstånd från attackerna mot Röda Korset / Röda Halvmånen. Detta innebär att jag vägrar ta avstånd från attackerna mot Röda Korset / Röda Halvmånen, inget annat.

När America talar om borgerliga mediers våta dröm där "vänstern hugger varandra i ryggen" så tänker hon naturligtvis på när Hitler högg Stalin i ryggen.

Vad är kommunism?

Utan att förklara vad kommunism är förklarar America vad hon anser att kommunism är: för henne är det "utvidgning av demokratin, mångfald, frihet, välfärd och fler utomordentligt okontroversiella saker".

Naturligtvis har hon sin fulla rätt att kalla sin politik vad hon vill. Jag tycker dock att hennes ordval är olyckligt. Folk kan ju tro att när hon talar om kommunism så menar hon kommunism, att hon menar den politik som kommunisterna brukar föra. Med tanke på vad hon eftersträvar så skulle jag vilja föreslå några andra, mer rättvisande, namn. Till exempel antikommunism. Eller, med tanke på de liberala ideal hon eftersträvar, liberalism. Om hon tycker att det är ett fult ord så kan hon kanske döpa det till Americanism efter sig själv.

Hon tycker att det är fel att förbinda hennes kommunism med det som kommunisterna gör, hon tycker det är fel att blanda ihop kommunism och verklighet. Fast om man skall bortse från verkligheten så är väl kristendomen ett bättre alternativ. Då får vi ju inte bara frid på jorden utan dessutom så kommer lejonet att ligga med lammet.

(Americas inlägg var införda i Kvällsposten 031212 och 040219.)

© Anders Floderus